Enriched Air Nitrox - De beste manier van duiken!

Lucht bestaat voor ongeveer 78 procent uit stikstof en voor 21 procent uit zuurstof. Verrijkte lucht is "verrijkt" met zuurstof, dus is het zuurstofaandeel groter dan 21 procent. Verrijkte lucht is een mengsel van stikstof en zuurstof met een zuurstofpercentage boven de 21 procent.

Nitrox Bottle

Verrijkte lucht wordt soms Nitrox genoemd, maar deze naam geldt voor mengsels van stikstof en zuurstof, waaronder ook die waarvan het zuurstofgehalte geringer is dan 21 procent. Deze mengsels worden gebruikt beroepsduikers om de blootstelling aan zuurstof te beperken wanneer de duikers dagenlang onder druk blijven. Om onduidelijkheden te voorkomen heeft het de voorkeur om te praten over verrijkte lucht of Enriched Air Nitrox wanneer we het hebben over de mengsels die in het sportduiken gebruikt worden.

Langer duiken
Je kunt langere duiken maken. Bij verrijkte lucht wordt een deel van de stikstof die je onder water zou ademen vervangen door zuurstof, zodat je minder stikstof opneemt dan het geval zou zijn wanneer je dezelfde duik met lucht zou maken. Ons lichaam verbruikt en absorbeert zuurstof, dus wanneer het binnen redelijke grenzen gehouden wordt brengt dit geen risico op decompressieziekte met zich mee.

Je nultijd voor een bepaalde diepte van je duik zal toenemen door gebruik te maken van verrijkte lucht. Langere duiken dus. Kijk maar eens in de onderstaande tabel.

Diepte
Perslucht nultijd
EANx32 nultijd
EANx36 nultijd
18 m
56 min.
95 min.
125 min.
22 m
37 min.
60 min.
70 min.

In de praktijk zal echter de hoeveelheid verrijkte lucht in je duikfles de duur van je duik beperken.

Veiliger duikenNitrox RDP
Een ander voordeel kan zijn je veiligheid. Indien je met verrijkte lucht duikt en binnen de nultijd blijft van gewone lucht, dan blijf je ruim binnen de nultijd van het duiken met verrijkte lucht. Je vergroot dus je veiligheidsmarge.
Je zou misschien denken dat door de procentuele kleinere hoeveelheid stikstof van verrijkte lucht, de gevoeligheid van stikstofnarcose zou moeten afnemen. Dit is echter nooit aangetoond!

Er zijn natuulijk ook nadelen...
Je kunt minder diep duiken met verrijkte lucht dan met gewone lucht. Zuurstof wordt namelijk boven een bepaalde druk - dus diepte - giftig.
Ook zijn er procedures verbonden aan het duiken met verrijkte lucht. Je moet als duiker bijvoorbeeld zelf de hoeveelheid zuurstof in je nitroxfles meten. Ook moet je rekening houden met het percentage zuurstof in je verrijkte luchtmengsel tijdens het plannen van je duik. Dit leer je tijdens de Enriched Air Nitrox Specialty.

Speciale uitrusting
Je hebt een speciale zogenaamde zuurstofschone duikfles nodig voor het duiken met verrijkte lucht. Veel van je overige duikuitrusting - zoals je automatenset - is veelal geschikt voor verrijkte lucht tot 40%. Raadpleeg wel altijd de handleiding of vraag na in je duikwinkel.
Ook heb je een zuurstofanalyzer nodig voor het meten van het zuurstofpercentage van je nitroxfles. Je hoeft die echter lang niet altijd zelf te kopen, maar kun je gebruik maken van de zuurstofanalyzer van het duikcentrum.

En, waar kun je nu met Nitrox gaan duiken?Nitrox boat
Eigenlijk tijdens de meeste duiken die wij als sportduikers maken. In Nederland komen steeds meer vulstations waar je een nitroxfles kunt vullen. Maar vooral in het buitenland wordt veel met verrijkte lucht gedoken. Heel veel duikcentra bieden daar zelfs nitrox voor dezelfde prijs als gewone lucht. Ook zijn tegenwoordig bijna alle liveaboard boten uitgerust met compressors voor het vullen met nitrox.

Je Nitrox-brevet halen bij Dream 2 Dive!
Leren omgaan met Nitrox is niet moeilijk, maar je zult wel een cursus moeten volgen om met verrijkte lucht te mogen duiken. Bij Dream 2 Dive leer je thuis in je eigen tempo met een boek en DVD de theorie. Daarna volg je in één ochtend een theorieles, met aansluitend een praktijksessie waarin je leert hoe je het zuurstofpercentage moet meten van je fles. Klik hier voor meer informatie.